UITBESTEDING WINSTGEVENDER MAKEN

Alsmaar meer bedrijven concentreren zich op hun kernactiviteiten en besteden de rest uit. De explosieve groei in de B2B markt heeft geleid tot lopende contracten die ondertekend zijn door bedrijven op elk niveau, vanaf het hoogste tot het laagste niveau. 

Het resultaat is dat deze bedrijven dikwijls de controle niet hebben hetgeen hun aandeelhouders wel verwachten. Een typische situatie is de stilzwijgende verlenging van contracten die al jarenlang lopen en ondertekend werden door medewerkers die ondertussen het bedrijf hebben verlaten. Niemand was op de hoogte van de contracten, omdat ze ook niet relevant zijn voor iedereen.

De keerzijde van de uitbestedingsmedaille

Gedurende de laatste 20 jaar, hebben bedrijven zich meer en meer gericht op hun kerncompetentie. Elk bedrijf doet waar hij goed in is, en koopt alles van onderaannemers. Iedereen huurt nu computer- en productieapparatuur, bijna niemand is eigenaar van de gebouwen die ze gebruiken en bedrijven huren zelfs kantoorplanten (inclusief nazorg en bewateringsdiensten). De keerzijde van de medaille is een explosieve groei van contracten tussen ondernemingen. Hierbij komt nog het feit dat er niet langer slechts een paar mensen in een bedrijf zijn die de toelating hebben om contracten te tekenen namens het bedrijf Het resultaat is een onnodige en dure chaos. Het is echt jammer dat de voordelen van uitbesteding worden tenietgedaan door een gebrek aan controle op de contracten.

«Ik wil benadrukken dat wij absoluut geen tegenstander zijn van onderaannemers. Maar we zijn grote voorstanders van controle. Onze klanten bemerken niet alleen grote besparingen, maar ook dat zij beter gebruik maken van de vele uitstekende contracten en activa die ze hebben. Vergelijk het een beetje zoals de bevelhebber van een oorlogsschip: Voor maximale kracht, moet u weten welke wapens u op uw schip hebt».

Lasse Sten, oprichter en CEO van House of Control