ONZEKERE TIJDEN VOOR BEDRIJVEN – BEDRIJVEN MOETEN ZICH SCHRAP ZETTEN

Onzekere tijden in Noorwegen en in het buitenland betekenen dat veel bedrijven in concurrerende sectoren binnenkort aanzienlijk zullen moeten inkrimpen.

Echter, de kostenbesparingen zullen veel minder zijn dan mogelijk is, als een bedrijf geen algemene controle krijgt van haar verplichtingen.

 

Alle slechte dingen komt in drievoud

  • Veel te weinig bedrijven hebben een algemeen overzicht van de contracten die de basis vormen van hun totale kosten.
  • Contractperiodes, specificaties, prijzen, contactpersonen, de rechten en verplichtingen zijn verspreid over bureaus, lades en computers van werknemers.
  • Als er een golf van ontslagen komt, verdwijnt ineens het laatste restant van control – en de kostenbesparingen worden veel minder dan mogelijk is.

 

«Ik ben geen sociaal-econoom Ik weet niet hoe het er aan toe gaat in de EU en daarbuiten. Maar ik zie dat er veel te weinig bedrijven passen zich aan de financiële risico’s beeld dat de media ons herinnerd aan elke dag. En alleen omdat ze het hebben nagelaten om enkele eenvoudige en goedkope maatregelen te nemen.»

Lasse Sten, oprichter en CEO van House of Control

Sten doelt op contracten die individuele medewerkers hebben ondertekend namens het bedrijf en die bedoeld waren om de bedrijfswerking te verbeteren. Maar bij moeilijke tijden kan dit van minder belang worden, of in het ergste geval geen gebruik van worden gemaakt als die persoon het bedrijf verlaat.

«Deze contracten kunnen gaan van regelmatige goederenleveringen tot abonnementen met een looptijd van meerdere jaren. Wat deze zakelijke contracten en andere verplichtingen allemaal gemeen hebben is dat ze geassocieerd worden met grote aantallen werknemers en verborgen zitten in lades of op een server. Wanneer deze medewerkers het bedrijf moeten verlaten, is er geen mechanisme voor het annuleren van deze overeenkomsten».

Variabele kosten worden permanent

Net zoals verplichtingen in verband staan met dagelijkse handelingen, zijn er kosten verbonden aan iedere medewerker: Verzekeringen, sportabonnementen, krantabonnementen, mobiele telefoons, enz. Bedrijven die dit niet onder controle hebben, zullen ontdekken dat kosten die worden geacht variabel te zijn uiteindelijk permanent worden. U ziet ze wel verschijnen in de jaarrekeningen, maar u hebt geen controle over de contracten die zich erachter bevinden. Lasse Sten verzoekt elk bedrijf – zelfs degenen die niet gevoelig zijn voor internationale schommelingen – om een kijkje te nemen hoeveel controle ze werkelijk hebben over hun toekomstige verplichtingen.