NIEUWE REGELS – LEASEOVEREENKOMSTEN GELIJKGESTEMD MET INVESTERINGEN

Vanaf 2016 betekenen de nieuwe IFRS-regels dat huurovereenkomsten dezelfde status zullen genieten als investeringen. Dit betekent dat toekomstige betaling schulden moeten worden geregistreerd als passiva op de balans en de gebruikswaarde worden opgenomen als activa. 

Leaseovereenkomsten geven een bedrijf dezelfde gebruikersrechten op activa als die van een belegging, maar zonder zoeken het kapitaal te moeten zoeken dat nodig is voor de investering.

«In staat zijn om te leasen in plaats van te investeren is een manier om toegang te krijgen tot de markt voor zowel grote als kleine ondernemingen. Noorwegen heeft bijvoorbeeld op grote schaal gebruik gemaakt van het leasen van vliegtuigen. Kennis over de IFRS-regels is niet de enige sleutelcompetentie van House of Control. Onze systemen doen echter meer dan de helft van het werk voor bedrijven die willen rapporteren volgens hetgene wat blijkt neer te komen op de toepasselijke International Financial Reporting Standard».

Lasse Sten, oprichter en CEO van House of Control

Leaseovereenkomsten hebben dezelfde toekomstige verplichtingen en kosten als een banklening, hoewel het bedrijf de activa niet zelf in handen heeft en dus geen lening nodig had om het te bemachtigen. Heel wat mensen zouden zeggen dat het tijd wordt dat IFRS-regels een balans van het bedrijf nodig hebben om rekening te houden met het feit dat een leaseovereenkomst de rechten en verplichtingen omvat voor vele jaren – iets dat in de praktijk vergelijkbaar is met een activa. Dit is een wettelijke wijziging die van invloed is op de beurs en andere grote ondernemingen die gekozen hebben om te rapporteren volgens de IFRS-regels.