EEN OVERZICHT SCHEPT VERTROUWEN EN VERHOOGT DE VERKOOPPRIJS VAN EEN BEDRIJF

De weg naar een bereidwillige investeerder is geplaveid met vertrouwen – vertrouwen dat de investering zichzelf terugbetaalt. Wanneer kosten worden verdoezeld, is het moeilijk voor beleggers om te zien of hun aankoop een succes wordt.

Dit verlaagt vervolgens de prijs van heel wat veelbelovende ondernemingen, omdat het gebrek aan overzicht onduidelijkheid schept. De oorzaak hiervan is vaak eenvoudig:. Als een systeem eerder chaotisch is in plaats van systematisch, is het moeilijk om “due diligence” aan te tonen.

Het is gebruikelijk dat de aangeboden prijs voor een bedrijf verrassend laag ligt ten opzichte van de verwachtingen van haar oprichter en eigenaar. De waarde van een onderneming hangt af van vertrouwen. Maar hoe creëert u vertrouwen – en aldus waardestijging voor een verkoper? Het systeem van House of Control biedt een volledig overzicht van alle verplichtingen van een bedrijf. En het blijkt steeds een nuttigere rol te spelen voor directies die zich voorbereiden op de verkoop van de volledige of een gedeelte van een onderneming.

«Als een investeerder, ben ik uiterst solide bedrijven tegengekomen met innovatieve technologische systemen en veelbelovende toekomstperspectieven, maar met een fundamenteel gebrek aan inzicht in hun toekomstige verplichtingen. En dit is zeer vernietigend op het gebied van vertrouwen. Wij moeten controle hebben om de bedrijfswaarde te herleiden, en ik geloof niet dat dit ooit zal gebeuren. Nochtans zien we heel vaak tevreden zakelijke verkopers verschijnen op  financieel-economische pagina’s in de krant, enkele jaren nadat we hen aan de slag geholpen hebben met Complete Control».

Thorstein Berg, bestuursvooryitter van House of Control